MOST търси ТЕБ! Конкурс в подкрепа на българското съвременно изкуство

MOST търси ТЕБ! Конкурс в подкрепа на българското съвременно изкуство

Галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5 и „Инвестбанк“ АД обявиха началото на единствения по рода си конкурс за българско съвременно изкуство MOST! Инициативата се провежда за седма поредна година.
„Тази година, заедно с нашите партньори от Инвестбанк, отново обединяваме усилията си около създаването на по-добри условия за развитие на българските творци. Желанието ни е да засилим фокуса и вниманието към художниците, които са избрали да изразяват себе си в България“. „Да останем в България“ е слоганa на тазгодишното 7-мо издание на „MOST търси ТЕБ“!, каза Деница Гергова, артистичен директор на галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5 по време на откриването му.


„Вече няколко години подкрепяме тази уникална инициатива, която с времето се превърна в дългоочаквано събитие със своя характерна идентичност и енергия. Работата с творците е изключително одухотворяваща, а изборът на финалисти става все по-голямо предизвикателство, защото кандидатурите са все повече, но и все по-добри. Казват, че картината е поема без думи и съм щастлива, че Инвестбанк отново допринася за това повече хора да „четат“ и „чуват“ изкуството“, каза от своя страна изпълнителният директор на финансовата институция Мая Станчева.

MOST: Проектът
Конкурсът насърчава новаторството и дава възможност за изява на български артисти от страната и чужбина, като им предоставя нови възможности за творчески изяви и професионална реализация на локално и международно ниво. Именно това е, което отличава MOST от всички други конкурси за изкуство досега в България.
Традиционно всяка година от провеждането на конкурса над 200 български художници изпращат творбите си за участие, затова идеята е MOST да се превърне в ежегодно събитие с традиции, институционална подкрепа и международно признати ментори. Сред лауреатите на конкурсите до момента са вече утвърдени и разпознаваеми художници: Светлана Якова, Хейди Ефрат, Давид Йоан, Татяна Харизанова, Мика Сав, Трендафила Трендафилова и много др.
Проектът MOST получава широка институционална подкрепа и оценката на международно признати ментори като Диана Пикасо, Геза фон Хабсбург, художникът Питър Блейк и др.
Условия за участие в MOST:
1. Артист, работещ във всички сфери на съвременното изкуство, пребиваващ на територията на страната или в чужбина;
2. Завършено образование по изкуства или понастоящем, възпитаник на училище по изящни изкуства е предимство;
3. Да няма договорености с други частни галерии към настоящия момент;
Ето и как да участвате:
Попълнете формуляр за себе си и прикачете портфолио (15-20 бр. снимки: описани, със заглавие, размер и година на създаване, създадени през последните 3 год. в дигитален формат.) Формулярът може да бъде изтеглен от страницата ни vivacomoborishte5.com и oт ТУК
*Крайният срок за подаване на конкурсните проекти: 15 май 2024 г.
Награди:
1. Провеждане на съвместна изложба на четирима финалисти в Салонната зала на галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5, като всеки артист ще представи по 5 бр. свои произведения. На оценените автори ще бъде предложен и професионален арт маркетинг, който да работи за правилното им позициониране на българския и на световния арт пазар. Ще бъдат активно промотирани от галерията в рамките на събитието и ще им бъдат организирани срещи с колекционери и дискусии с арт любители.
2. Инвестбанк, като партньор на 5-тото, 6-тото и 7-мото издание на MOST ще определи свой победител и ще работи с него по създаването на различни креативни проекти.

Бизнес и технологии Култура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *