Мащабни инвестиции в бирената индустрия в България

Мащабни инвестиции в бирената индустрия в България

57 милиона лева капиталови инвестиции за 2023 г. отчетоха от Съюза на пивоварите в България (СПБ) на годишното си общо събрание. От тях над 20 милиона са в дълготрайни материални активи за зелени иновации. Към тях се добавят и социалните инвестиции, които надхвърлят 5.5 млн. лева. В производството на пиво и малц са ангажирани 2100 човека, като средният осигурителен доход в бранша надхвърля 2210 лв. За Съюза на пивоварите през 2024 г. устойчивото реализиране на политиките и практиките за екологична отговорност продължават. Основният фокус тази година е върху въвеждането на депозитната система в страната.

A glass of ipa beer on a wooden table, green hops and wheat

През 2023-та са продадени общо 507 милиона литра пиво. Това означава, че средно в страната ежедневно се купуват по 1 390 000 литра от пенливата напитка.

На годишната си среща СПБ отчетоха и приноса на българските учени за развитието на пивоварната наука. През последните 2 години са осъществени 6 нови изследвания и научни задачи. Сред тях са нов микробиологичен метод за контрол на микроорганизмите в бирата и решения за повишаване на антиоксидантите и витамините в пивото.

Бизнес и технологии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *