Мадрид: Рай за любителите на изкуството с многобройните си музеи и галерии

Мадрид: Рай за любителите на изкуството с многобройните си музеи и галерии

Мадрид е най-големият и най-туристическият град в Испания, който съчетава в себе си най-модерните инфраструктурни постижения и статута на икономически, финансов и административен център с голямо културно наследство, създаване с векове.

Мадрид

Мадрид е рай за любителите на изкуството с многобройните си музеи и галерии. Разположени са основно по двата главни булеварда на столицата – Националният музей на изкуството от ХХ век „Рейна София“, музеят и художествената галерия „Прадо“ и галерията „Тисен-Борнемиса“ в двореца Виляероса. Тези три обекта съставят Златния триъгълник на изкуството в Мадрид.

Мадрид


„Рейна София“”е испанският музей за съвременно изкуство. В него се съхраняват картини на Салвадор Дали, Пикасо, Джоан Миро и Хуан Грис, както и едни от най-известните произведения на изкуството в Испания. Колекцията му включва над 22 400 творби, които обхващат голяма част от XX век. Акцентът в експозицията на музея е най-известната картина на миналия век, „Герника“ на Пикасо. „Прадо“ или както понякога го наричат – “Музеят на шедьоврите” трябва задължително да се посети от любителите на изкуството. Там е подредена една от най-богатите и ценни колекции от произведения на изкуството в световен мащаб. Има испански кралски колекции, от творби на италиански майстори на четката, експонирани редом до творенията на северноевпропейски и френски творци. Музеят се смята се за едно от най-големите места, приютили изкуството на Европа, което годишно посреща над 2 млн. гости от цял свят. Художествената галерия „Тисен-Борнемиса“ се помещава в двореца Виляероса, образец на неокласическата архитектура от ХVІІІ в. Основоположници на музея са немските барони Тисен-Борнемиса. През 1993 г. те, в качеството им на едни от най-сериозните колекционери на ХХ в., подаряват на испанското правителство изключителната си колекция, съдържаща произведения от 1290 г. до поп-арт.

Мадрид

Един от най-известните испански площади е Пуерта дел Сол, намиращ се в самия център на града. Някои от най-важните и оживени улици на града, свършват или пресичат този площад. В миналото на мястото на площада се е намирала една от градските порти, откъдето идва и името му. Тук се намира статуята на Мечката и ягодовото дърво, символ на Мадрид.
Основна забележителност е Кралският дворец – бившата официална резиденция на кралското семейство, допреди да я сменят с Двореца Сарсуела.
Дворецът е заобиколен от градините Сабатини и Кампо дел Моро, като последната предлага великолепен изглед към кралският дворец, много подходящ за снимки.
Считана за най-важната религиозна сграда в Испания, Катедралата Алмудена, е първата катедрала, намираща се извън Рим осветена от Папа. Катедралата се намира в центъра на историческата част на града и е издигната в чест на Дева Мария.
Стадионът „Естадио Сантяго Бернабеу“ е мястото, на което местният отбор Реал Мадрид провежда футболните си срещи. Стадионът е оценен от УЕФА с 5 звезди, а капацитетът му е 85 454 места. Съоръжението е впечатляващо с размерите и архитектурата си.

Бизнес и технологии Пътешествия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *