Катар е една от най-богатите по доход държави

Катар е една от най-богатите по доход държави

Катар, с официално наименование Държавата Катар, е държава в Западна Азия. Намира се на малкия Катарски полуостров на североизточния бряг на Арабския полуостров в Близкия Изток; споделя единствената си сухоземна граница със Саудитска Арабия на юг, а останалата част от територията ѝ е заобиколена от Персийския залив. Бахрейнският залив, тесен провлак в Персийския залив, разделя Катар от близкия Бахрейн. Столица на Катар е Доха, където живеят над 80% от жителите на държавата, а земната ѝ площ е заета предимно от равнинна, ниско разположена пустиня.

Катар се управлява като наследствена монархия от рода Тани откакто Мохамед бин Тани подписва договор с британците през 1868 г. за признаване на самостоятелния му статут.

Сунитският ислям е преобладаващата религия. Според преброяването през 2004, 71,5% от населението са мюсюлмани – сунити и шиити около 10%, 8,5% са християни, а 10% са „други“. Повечето граждани практикуват уахабизма.

Чуждите граждани са свободни да се присъединят към религии, различни от исляма, например християнството, индуизма, сикхизма, будизма, джайнизма и бахайската.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *