Какви са модните предпочитания в България за 2023 г.

Какви са модните предпочитания в България за 2023 г.

Водещата европейска модна търсачка GLAMI представя какви са модните предпочитания в България за 2023 г., на база най-търсени категории, марки, артикули и цветове.

Настоящата година премина под знака на непредвидимата динамика – станахме свидетели на разделение и радикализация, на политически турбуленции, но и на растящото влияние на новите технологии. Всичко това се отразява по индивидуален начин на всекиго от нас, но се оказва, че в ежедневието си предпочитаме да бъдем по-малко претенциозни и да се стремим към комфорт, който да внася спокойствие в напрегнатия ни ритъм.

Тези изводи се налагат от най-новото проучване на водещата европейска модна търсачка GLAMI. Платформата анализира най-търсените категории, марки, артикули и цветове в България за периода 1-и декември 2022 г. – 30-и ноември 2023 г.

Маратонките – вечните фаворити

Проучването сочи, че най-търсената категория продукти у нас за 2023-а година са дамските сникърси и в частност – тези на брандовете Nike, Puma и Guess. На второ място се подреждат роклите от по-бюджетните марки Trendyol, Gate и Numoco. Жените определено избират да съчетават елегантност с практичност, тъй като бронзова позиция заемат дамските ватирани якета от също достъпните Dstreet, Ozonee и Only. Най-популярната категория сред мъжете са мъжките маратонки, филтрирани по производителите Nike, Adidas и Puma, следвани от мъжките спортни екипи и ватираните якета.

Oт GLAMI споделят, че най-търсените брандове у нас са Nike, Guess и Adidas.

Почеркът, с който изброените модни гиганти са добре познати, очевидно е сред първенците по предпочитания в България, но не по-малко харесвани са и модели на техни конкуренти, особено от дамите. Платформата регистрира, че трите най-популярни продукта са:

  • дамски сникърси от Reebok
  • бели дамски сникърси от Big Star
  • дамски топове от Patrizia Pepe

Данните показват, че най-активни в шопинга са представителите на нежния пол и това едва ли е изненада за което и да било модно проучване. Също толкова постоянна тенденция са и цветовите избори сред по-голямата част от пазаруващите.

За непреходните цветове с любов

За изминалата 2023 г. най-търсените цветове у нас са неутралните – черно, бяло и бежово. Потребителите в България внасят нотка пъстрота чрез класическото синьо, любимото червено или чрез по-малко типичното за дрехи – зелено.

Информацията от проучването на GLAMI е показателна за това, че сред преобладаващите предпочитания на българите са традиционни и практични модели от по-бюджетния моден клас. Наблюдава се обаче известна тенденция за покупка на артикули и от средно ниво.

Потребителските нагласи се променят с всяка изминала година и се влияят от множество фактори на микро-, но и на макрониво. Каквито и да бъдат вашите избори, GLAMI насърчава разумното пазаруване, с мисъл в дългосрочен план.

Бизнес и технологии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *