GLAMI: Сигурни ли са българите при онлайн пазаруване

GLAMI: Сигурни ли са българите при онлайн пазаруване

Водещата европейска модна търсачка GLAMI споделя данни от проучване във връзка със съображенията за сигурност, които българските потребители взимат под внимание при пазаруване онлайн.

Платформата GLAMI изследва нагласите на потребителите в България по отношение на сигурността при онлайн пазаруването. Проучването е проведено сред 6 615 души у нас, а анализът на техните отговори откроява факторите, които влияят върху доверието на потребителите в сайтовете за електронна търговия.

Изводите от допитването сочат, че българите проявяват особена предпазливост, когато става въпрос за пазаруване в нови електронни магазини. Значителна част от участвалите, 26%, правят първата си покупка само в добре познати електронни магазини или такива, препоръчани от доверени лица. Въпреки това 50% от анкетираните биха направили първа покупка в нов електронен магазин, ако продуктът или цената са интригуващи. От друга страна, 23% от купувачите предпочитат да проведат внимателно проучване, за да се уверят в надеждността на новите електронни магазини предварително.

Що се отнася до ценовия фактор и лоялността към дадени магазини, проучването показва, че при незначителна разлика в цената, 43% от българите предпочитат да пазаруват от познат електронен магазин, а 48% са склонни да опитат нов. При по-съществена разлика – 61% от анкетираните категорично биха избрали новия. С други думи – до голяма степен решението за покупка на модни стоки се определя от бюджетни съображения.

Оказва се, че българите имат редица специфични критерии, що се отнася до доверието, с което подхождат при поръчка от нов онлайн магазин. Наличието на възможности за плащане, включително плащане при доставка, е главният критерий за 56% от анкетираните. Информацията за правилата за доставка и връщане е от съществено значение за 51%, а отзивите и сертификатите за доверие са ключови за 32%. Контактите за обслужване на клиенти са важно съображение за 28% от анкетираните. Други критерии включват акаунтите в социалните мрежи, наличието на физически магазин в града и стриктната информация за използването на личните данни на потребителите.

Някои съмнителни обстоятелства биха възпрели потребителите да направят първа покупка в нов електронен магазин. Липсата на контакти и форма за регистрация е значителен фактор за 42 %, а събирането на лични данни преди извършване на поръчката се отразява негативно на 37 % от анкетираните. Други основания за безпокойство са твърде ниските цени (36%) и печатни или граматически грешки на уебсайта (35%). С по-слабо, но все пак налично значение, са липсата на отзиви в интернет, странното/чуждо име на домейна и чуждият език като единствен наличен на уебсайта.

Опасения след направена покупка също се наблюдават сред българските потребители. Качеството на стоките е най-голямото притеснение за 57% от анкетираните. Сигурността при плащането е съществено съображение за 41%.

Усложнените политики за връщане и рискът да не бъдат възстановени парите при връщане също са причина за безпокойство, съответно за 40 % и 39 % от анкетираните.

Проучването показва, че почти половината (48%) от респондентите са имали отрицателен опит с електронни магазини за мода. Най-често срещаните проблеми са лошото качество на стоките (71%), забавените доставки (24%) и липсата на отговор от страна на отдела за обслужване на клиенти (21%).

Що се отнася до защитата на данните, само малка част (8%) от българите са нямат съмнения в защитата на личната си информация, когато пазаруват онлайн. Значителна част от потребителите (39%) обаче изразяват несигурност, а 15% нямат доверие в съхранението на собствената информация, която предоставят. Анализът на данните подчертава необходимостта от по-добри мерки за сигурност и прозрачност.

Сред приоритетите на платформата GLAMI е подобряването на преживяването при онлайн пазаруване. Дългосрочната стратегия на водещата европейска модна търсачка е да гарантира достъпа на потребителите до сигурни, надеждни и прозрачни пространства за електронна търговия. GLAMI се стреми да прилага и насърчава най-добрите практики в областта на защитата на данните, обслужването на клиентите и осигуряването на качеството във всички партньорски платформи.

Бизнес и технологии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *