Филм-спектакъл „Сад. Игри по време на апокалипсис.“

Филм-спектакъл „Сад. Игри по време на апокалипсис.“

„Сад. Игри по време на апокалипсис.“ е филм-спектакъл по мотиви от “Мадам дьо Сад“ на Юкио Мишима (превод: Дора Барова)
Режисьор е Касиел Ноа Ашер и с участието на Мартина Апостолова, Йоана Димитрова, Дарина Радева, Яра Ходкевич, Паоло Лалев.

“Светът, в който живеем е светът на Маркиз дьо Сад“ Юкио Мишима
В един дъждовен ден група млади актьори се събират за репетиции на пиесата “Мадам дьо Сад“ от Юкио Мишима. Светът навън е обхванат от предчувствие за настъпващ апокалипсис. Епидемия? Революция? Война? Спасение или Финал на личния ни Сън наречен Реалност?
Актьорите се впускат в хипнотично изследване на страстта, порока и лицемерието в едно общество, чийто морал е дълбоко подозрителен. Постепенно личните им взаимоотношения се сливат с тези на героите от пиесата. Репетиционната се превръща в затвор, а невинните им игри – в смъртоносни.
Ще има ли някога премиера на този спектакъл? Не знаем.
Времето е изчезнало. Време няма.

За автора:
Юкио Мишима е роден в Токио през 1925 г. Творчеството му обхваща много стилове: поезия, есета, модерна драма Кабуки, кино, романи. Сред неговите литературни шедьоври са книгите: “Златния Храм“, “Пролетен Сняг“, „Пет признака за упадъка на Бога“ .
Противоречив като личност и политически убеждения – Мишима е номиниран три пъти за Нобелова награда за литература. Той никога не я получава. Въпреки това е смятан за един от най-важните световни писатели на 20-ти век. Юкио Мишима умира през 1970 г., извършвайки ритуално сепуку.
С публичното си самоубийство, той цели да събуди японския самурайски дух, но за съжаление смъртта му се превръща в цинично таблоидно забавление.
Гробът на Мишима се намира в гробището Тама във Фучу, Токио. През 1988 г. в чест на неговия живот и творчество е учередена Награда Мишима. На 3 юли 1999 г. в Яманакако отваря врати „Литературен Музей Юкио Мишима“.
През 1985 г. Пол Шрьодер прави биографичен филм, озаглавен “Мишима: живот в четири части.“ Въпреки това, филмът никога не е пуснат по киносалоните в Япония.
През 2014 г. Мишима е посмъртно награден на “Почетния поход на дъгата – поход на славата“, проведен в Сан Франсиско, в чест на ЛГБТ личности, „които значително са допринесли за правата на гей хората по света“.

За пиесата:
Мишима пише “Мадам дьо Сад“ през 1965 г., пет години преди да се оттегли доброволно от живота. Пиесата се отличава с магията на поетичната си лексика, ексцентричния драматургичен подход, модерно смесване на японския и западноевропейския стил.
Героите от пиесата са завладяващи в копнежа им за власт, красота, еротика и смърт. Същевременно “Мадам дьо Сад“ се откроява със силно застъпени политически тематики, изключително актуални за събития и процеси случващи се в съвременния свят.
“Мадам дьо Сад“ се играе с огромен успех на най – престижните световни сцени. В историята на театъра ще останат върховите интерпретации на Ингмар Бергман, Майкъл Грандидж, Алфредо Ариас. А историята на петте жени – пленници на собствените си фантазии – впуснали се в страстна, обсесивна война заради един фантом – Маркиз дьо Сад, ще очарова със своята мрачна магия, още дълго филмовата и театралната публика от цял свят.

Бизнес и технологии Култура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *