Денков: Върховенството на закона и пълната интеграция в ЕС са свързани

Денков: Върховенството на закона и пълната интеграция в ЕС са свързани

„Само преди 4 години бизнес лидерите от целия свят се състезаваха в това как да оптимизират процесите, използвайки глобализацията. Европейски и американски компании изнасяха производството си в Китай, а китайски фирми купуваха европейски и американски компании и всеки се опитваше да оптимизира производството, по начин който изглеждаше предначертан за следващите десетилетия. Тези четири години изглеждат толкова далече от сегашната перспектива, първо с началото на пандемията, която затвори логистичните потоци, след това с изкуственото повишаване на цените на енергоносителите, което промени изцяло бизнес моделите, началото на войната в Украйна, която показа, че светът вече не е сигурно място за търговия и всичко това доведе до пълно преосмисляне на начина, по който трябва да се оптимизират процесите“, каза министър-председателят Николай Денков по време на откриването на Софийски икономически форум ІV.

„Това доведе до икономическа криза, но за и за региони като нашия, това се оказа една възможност, от която бихме могли да се възползваме“, добави Николай Денков.

„България, освен естественото си географско предимство, освен туристическите и културните съкровища, които има, през последните години показа няколко изключително успешни модела, които имат място да бъдат надградени и включени в целия процес на регионалната кооперация“, каза министър-председателят. Като пример той посочи Индустриална зона „Тракия“.

„Това е едно постижение на частната инициатива в България, което показа, че с подходящ мениджмънт, можем да привлечем водещи фирми и да бъдем пример за целия регион. Традициите в атомната енергетика, които очакваме да наградим с два нови реактора на АЕЦ „Козлодуй“, имат огромно значение да стабилизират енергийната система, точно когато имаме нужда от тази стабилизация и когато трябва да променим енергийната система“, каза премиерът.

„Искам да спомена и успеха в автомобилния клъстер. Има български фирми, които правят сложни фотоволтаични съоръжения, които работят по целия свят, далеч отвъд пределите на Европа.

България е един от водещите производители на електрически велосипеди от най-висок клас“, посочи министър-председателят.

„Всичко това е основа, върху която може да се гради, но уроците на глобализацията ни научиха, че всяка една страна с нашите размери е твърде малка, за да бъде конкурентна на големите региони, които са се развили като общ комплекс и заради това е много важно да потърсим нашето общо развитие в бъдеще“, каза премиерът.

„В България за съжаление виждаме две много сериозни пречки това развитие да се реализира в пълнота. Едната е все още несъществуващото върховенство на закона и вторият проблем е недостатъчно ясно показаната аргументирана позиция за пълната интеграция на България в структурите на ЕС и НАТО. Тези два проблема са свързани и те трябва да бъдат разглеждани заедно и да се опитаме да ги преодолеем. Имаме такова политическо мнозинство“, отбеляза Денков.

Делфийският икономически форум организира в София на 27 юни 2023 г. Софийски икономически форум IV, който се провежда в София Хотел Балкан. Събитието цели създаването на широка платформа за диалог и комуникация.

Софийски икономически форум IV е среща на високо ниво на най-влиятелните български и международни политически, корпоративни и интелектуални лидери за справяне с неотложните предизвикателства пред България, Европа и света.

Бизнес и технологии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *