„Belle époque“: Ефирен концерт за цигулка и пиано на Махтин и Рубацките

„Belle époque“: Ефирен концерт за цигулка и пиано на Махтин и Рубацките

Програмата на 53-ти МФ „Софийски музикални седмици“ продължава тази седмица с с изключителни концерти.

На 8-ми юни пианистката Муза Рубацките и цигуларят Дмитрий Махтин ще зарадват публиката на камерен концерт от 18,00 ч. в центъра на София.
Муза Рубацките, чийто житейският и творчески път на пианистката и професор протича в Париж, Вилнюс и Женева, участва активно в рецитали и концерти на най-големите сцени на петте континента, където пътят й се пресича с именити диригенти и известни оркестри. Често е канена да журира на престижни световни конкурси, осъществява и интензивна преподавателска дейност. Тя е професор в Литовската академия за музика и театър, провежда многобройни майсторски класове в различни държави, включително в академиите „Ференц Лист“ в Будапеща и Ваймар. През 2009 г. Муза Рубацките основава Международния фестивал за пиано във Вилнюс, за чието ръководство латвийската столица й присъжда най-високото си отличие: наградата „Св. Христофор“ за най-добро културно събитие. В родината си е удостоена също с Почетния легион за популяризирането на страната си по света, както и с Великия командирски кръст на Ордена на Витовт Велики за заслуги към държавата, а в Унгария Министерството на културата я награждава с Pro Cultura Hungaricа. Репертоарът й обхваща повече от четиридесет програми за солови рецитали, а на концерта в София ще изпълни произведеният на Йоханес Брамс, Карол Шимановски, Леополд Годовски заедно с Димитрий Махтин от Санкт Петербург.

След престижно музикално образование, множество награди и международни признания, Махтин концертира из цял свят Дмитрий Махтин с цигулка Jean-Baptiste Vuillaume от 1863 г. Свири с филхармониите на Урал, Монте Карло, Марсилия, Хонконг, Прага, Санкт Петербург, Сингапур, Далас. Свири с оркестрите на Радио Франция, Шведското радио, Националния оркестър на Монпелие, Националния оркестър на Лил, Европейските солисти на Люксембург и др., под ръководството на Джеймс Де Прейст, Александър Дмитриев, Иржи Белохлавек, Йежи Семков, Юрий Темирканов, Жан-Клод Казадесю, Александър Ведерников, Евгений Светланов, Александър Сладковски, Робърт Тревино. Дмитрий Махтин се изявява на престижни фестивали в Залцбург, Лисабон, Arts Square in St. Petersburg, Folles Journées de Nantes, Roque d’Anthéron, Musique en Côte Basque, Festival de Saint-Denis, Automne en Normandie и др. Изнася солови рецитали, както и концерти на най-прочутите световни сцени в партньорство с Пламена Мангова, Андрей Коробейников, Борис Березовски, Александър Князев, Муза Рубацките, Алексей Огринчук, Мигел Да Силва и Рено Капюсон. Заедно с Катерина Барсукова създават проекта „Бах върху пясък“ – концерти, съчетаващи музика и рисуване на пясък. Дмитрий Махтин е издал няколко албума, много от които са удостоени с престижни награди. През 2021 г. заедно с Муза Рубацките записват компактдиска “Valses Impressions”, посветен на Леополд Годовски и Карол Шимановски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *