Бързата мода постепенно умира, поколeнието Z търси еко дрехи и обувки

Бързата мода постепенно умира, поколeнието Z търси еко дрехи и обувки

Евтиното и бързо производство на нискокачествени дрехи, за да се отговори на най-новите и най-нови тенденции, постепенно умира. Прекомерното производство и безсмисленото потребление постепенно отстъпват пред грижата за околната среда и дрехите втора употреба слагат първите спирачки на бързата мода.

Над 60% от поколението Z вече търсят продукти с намален въглероден отпечатък и иска да пазарува по-устойчиво.

Gen Z и милениалите скоро ще се превърнат в най-обширната потребителска база на глобалната икономика и ще притежават 143 милиарда долара покупателна способност.

Следователно марките, които искат да привлекат интереса на нарастващите потребители, ще трябва да отговорят на тези изисквания за устойчивост.

Младите потребители изискват устойчиви материали, практики за рециклиране и инициативи за повторно използване на производството. Екосъзнанието на хората се променя и то е в синхрон с изискванията и предизвикателствата пред текстилната индустрия в света, в Европа и в България.

Според Програмата на ООН за околната среда (UNEP) текстилната индустрия е вторият по големина потребител на вода и е отговорна за около 10% от глобалните въглеродни емисии, а екотаксата за текстил и обувки у нас ще детронира бързата мода и ще доведе до по-чиста природа и по-качествена продукция.

Бизнес и технологии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *